Ця кава Honduras походить з ферм департаменту La Paz в південно-західній частині Гондурасу поблизу заповідника Montecillos. Місцеві мешканці, називають цю територію «місцем каменю» через гірську місцевість із густими джунглями. La Paz має родючі ґрунти та помірний клімат. Кавові дерева тут отримують небагато сонячного світла, тому плодоносять в менших об’ємах, але, як правило, мають цікавіший та насичений букет, ніж кава з інших регіонів. Переважно вони зростають в тіні бананових пальм.
Montecillos став першою територією в Гондурасі, яка отримала статус Origin Denomination. Цей статус на законодавчому рівні підтверджує високу придатність регіону до ведення господарської діяльності.
Процес обробки
Збір врожаю припадає на лютий-березень. Весь процес збору є ручним та контрольованим аби отримати максимально якісну сировину для подальшої роботи. Важливо використовувати стиглі ягоди, тому їх ретельно перебирають та досортовують в резервуарах з водою.
На наступному етапі зерно очищають від м’якоті за допомогою спеціального устаткування — депульпатора.
Наступним кроком є завантаження депульпованого зерна в спеціальні тени для ферментації. Заливається вода, та процес ферментації триває 60 години. Коли підходить час ягоди промивають водою, та відправляють на досушку с спеціальні сушильні шафи. Сушка відбувається до моменту, поки вологість зерна не опуститься до 12-13 %.
Після всіх маніпуляцій зерну дають «відпочити» до 2-х місяців, аби стабілізувати вологість.