Цей лот походить з кооперативу Rio Azul в муніципалітеті Huehuetenango, Гватемала. Регіон розташований біля підніжжя хребта Cuchumatanes – найвищого невулканічного гірського масиву в Центральній Америці. Суміш теплих та прохолодних повітряних потоків захищає територію від морозів, створюючи сприятливі умови для зростання кави на висоті до 2000 м.н.р.м. Регіон характеризується вапняковим ґрунтом, з відносно високим рівнем pH, який впливає на кислотність чашки. Кава з Huehuetenango вважається однією з найякісніших у Гватемалі.
Rio Azul об’єднує 400 сімейних ферм, що займають в середньому 0,8 га. Крім кави місцеві фермери також вирощують кукурудзу та бобові для власного споживання. Через обмежені ресурси для переробки кави виробники уклали партнерство з UnitradeCoffee – експортною компанією, яка керує станцією обробки в Huehuetenango.
Процес обробки
Збір врожаю припадає на грудень-березень. Весь процес збору є ручним та контрольованим аби отримати максимально якісну сировину для подальшої роботи. Митий спосіб обробки полягає в очищенні зерна від м’якоті одразу після збору врожаю.
Щойно зібрані ягоди приймають на станції та вже зранку наступного дня починається обробка. Каву відправляють на млин для промивання і ретельно перемішують. Ягоди, які спливають на поверхню, викидають, оскільки, вони сигналізують про пошкодження або дефект зерна. На наступному етапі зерно очищають від м’якоті за допомогою спеціального устаткування — депульпатора.
Наступним етапом є завантаження депульпованого зерна в спеціальні тени для ферментації. Заливається вода, та процес ферментації триває 72 години. Коли підходить час ягоди промивають водою, та відправляють на досушку у спеціальні сушильні шафи. Сушка відбувається до моменту, поки вологість зерна не опуститься до 12 %.
Зерну дають «відпочити» до 2-х місяців, аби стабілізувати вологість.